Val av ytbehandling

Rent generellt kan alla typer av parkettgolv och massiva brädgolv slipas. Dagens parkettgolv eller klickgolv som det även kallas, består bl.a. av ett slipbart ytskikt på cirka fem millimeter och det kan slipas tre till fyra gånger. Det finns även massiva parkettgolv, och dessa kan slipas fler gånger och samma sak gäller för massiva brädgolv eller plankgolv.

När du väl bestämt dig för att slipa dina trägolv, så är det även dags att börja tänka på vilken typ av ytbehandling du önskar få. Vare sig du har ett parkettgolv eller brädgolv så kan båda dessa golvtyper behandlas med lack, hårdvaxolja eller traditionell olja. I dagens Sverige är dessa tre ytbehandlingar överlägset populärast, men det finns även de mindre populära lutade och såpade brädgolven. Alla ytbehandlingar och golvtyper går att kombinera med olika sorts infärgningar, vanligast är att pigmentera golven i ljusa toner.

Vad är lack?

Lack är en vattenbaserad produkt som rollas på det nyslipade golvet i tre lager. Lager ett tränger ner i trät, medan lager två och tre lägger sig ovanpå som ett skydd. Vi använder marknadens mest slitstarka lacker och en stor fördel är att de även behåller den ljusa och naturella träkänslan som är stilren, gentemot dåtidens miljöfarliga lacker som blev väldigt brandgula. Lack har en viss glans i sig och vi använder oss mest av ultramatt, men det finns även blank, matt och sidenmatt.

Önskar du färgade golv med lackad yta, så grundar vi golven först med en färgad oljebets. Något om blivit väldigt populärt på 20-talet är att få golven att se nästan helt obehandlade och nyslipade ut, vi tillsätter blekmedel och UV-skydd i lacken vilket framhäver träts naturliga skönhet, nyansen blir mycket elegant och extremt naturell samt motverkar gulningsprocessen i trät. Lackade golv är lättstädade och kräver inget underhåll i framtiden.

Hårdvaxolja – baserad på naturliga oljor och vaxer

En ytbehandling som blivit väldigt populär under 2000-talet är att hårdvaxolja trägolven och enkelt uttryckt är hårdvaxolja en produkt som är baserad på naturliga oljor och vaxer.
Hårdvaxolja är extremt vattenavvisande och slittåligt och det passar utmärkt att ha i t.ex. kök och hall, där det är mycket slitage. Förutom på trägolv, så är hårdvaxolja ypperligt bra att behandla bänkskivor, bardiskar och bord med, då vax impregnerar trät och ger ytskiktet en skyddande hinna. Det blir en mycket sober och en varm ombonad känsla i ditt hem med hårdvaxoljade trägolv då vaxet tränger ner djupt och framhäver träts naturliga struktur, ådring och kvistar.

Det är väldigt populärt idag med pigmenterade eller färgade hårdvaxoljor, och du kan få ditt trägolv i valfri färgton och det ger en extra touch av elegans och smakfullhet. Hårdvaxoljade golv behöver underhållas beroende på slitage, men det kan göras enkelt utan maskiner. En stor fördel med ett vaxat golv är att repor och diverse märken kan lagas utan problem, lätt slipning och påför nytt vax så är skadan reparerad. Hårdvaxoljade golv är lättstädade och du kan få golven i olika glansighet, mest populär är matt eller sidenmatt.

Olja

Det finns en mängd oljor på den privata och professionella marknaden, och det är extremt stor skillnad på en bra kontra en sämre olja. Vi använder enbart världsledande tillverkare av oljor.
Traditionell oljebehandling passar perfekt på ekparkettgolv, då golvet får en mycket varm lyster och levande känsla där oljan framhäver träets färg och ådring.

Sköts t.ex. ett oljat golv om på rätt sätt med årliga underhåll, så kan det rentav hålla hur länge som helst. Ytan blir extremt matt och elegant och skulle du få ett märke eller mindre repa på oljat golv är det enkelt att reparera med att ny olja påförs. Behöver du en mycket slitstark och tålig ytbehandling för offentlig miljö, t.ex. skola, restaurang eller kontor rekommenderar vi en 2-komponentsolja med härdare som kan överlackas, för att ge golvet ett extra skydd.

Du kan välja mellan ofärgad olja eller om du önskar färgade golv, en pigmenterad olja.

Lut

Lut är en produkt som hämmar gulningsprocessen i trät på ett effektivt sätt. Eftersom lut inte är en ytbehandling, utan mer en sorts infärgning på brädgolv, så behöver lutade golv slutbehandlas med hårdvaxolja, olja eller såpa.
Gammeldags lut finns som ofärgad eller vit, men vitlut är överlägset populärast och tillsammans med en vitpigmenterad olja blir brädgolven mycket stilfulla och vackra, det ger golvet en ljus vitgrå patina med tiden.
Tidsenligt passar klassiskt lutade brädgolv utmärkt i lägenheter och hus från sekelskiftet. Lutade golv behöver underhållas.

Såpa

Under 1900-talets första hälft var såpskurade golv den dominerande behandlingen av brädgolv, men idag är det mycket sällan förekommande. Att såpa golven innebär att man behandlar brädgolvet, (parkettgolv kan ej behandlas med såpa) med en fet såpa utspädd i kallt vatten och med tiden blir nyansen ljusgrå med en mycket vacker patina, om det sköts om på rätt sätt.

Det är väldigt charmigt med såpskurade golv, men många upplever att såpade golv är svårstädade. Passar utmärkt i äldre stugor eller fritidsboenden som har brädgolv.

Golvslipning av trägolv

Vi spenderar allt mer tid i hemmet och då vill vi ha fint omkring oss. Vackra trägolv gör mycket för helhetsintrycket i ett hem, kanske till och med det allra viktigaste. Har dina golv blivit nötta med åren, kanske rentav så mycket att du börjat få trästickor i fötterna av brädgolven eller att parkettgolven blivit alltför brandgula, ja då kan en golvslipning återställa golven till originalskick igen. Genom golvslipning tar vi bort några millimeter av din träyta och jämnar till golvet så det blir som nytt. På sommarhalvåret slipar vi många träterrasser eller träaltaner. Att få gå ut på sin träaltan igen, barfota, är en underbar och härlig känsla. All golvslipning sker dammfritt och effektivt.

Trappslipning

Din trappa använder du dagligen, vare sig det är till övervåningen eller till källaren, och en vacker trappa kan vara ett mycket exklusivt element i ditt hem. Att ge din trappa nytt liv igen med en trappslipning, innebär att vi slipar bort den gamla ytbehandlingen, tar bort eventuella plastmattor, fräser bort limrester och snyggar till alla gamla märken. Vi slipar din trappa med slipmaskiner som är dammfria.

Ytbehandling av parkettgolv och massiva brädgolv

Att välja ytbehandling är inte helt enkelt, men i stort sett finns det bara två alternativ av ytbehandling du kan göra, antingen lacka eller olja/hårdvaxolja golven. Alla ytbehandlingarna har olika egenskaper, för- och nackdelar. Du kan få dina nyslipade golv eller den nyslipade trappan i en naturell nyans eller med en infärgning, framförallt har det blivit väldigt populärt att få sina brädgolv eller parkettgolv med en svag infärgning, en skör vit naturell och obehandlad känsla av golven.